NOUA CONDUCERE A PSRM ȘI-A FĂCUT PUBLICE PRIORITĂȚILE
Jan 31, 2022
Noua conducere a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia și-a făcut publice direcțiile principale ale reformării partidului, obiectivele și acțiunile politice ale PSRM ca principala forță de opoziție a țării.
Vlad Batrîncea, secretarul executiv al PSRM, a prezentat organul colegial de conducere a formațiunii – Comitetul Executiv, din componența căruia fac parte cinci persoane:Vlad Batrîncea, vicespeakerul Parlamentului, Olga Cebotari, ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Adela Răileanu, vicepreședintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Maxim Lebedinschi, ex-secretarul CEC, ex-consilierul Președintelui RM și Grigore Novac, președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului.
Vlad Batrîncea a menționat că PSRM este formațiunea politică cea mai mare și cea mai organizată, care luptă pentru interesele oamenilor și dispune de o echipă, de oameni profesioniști și de un program de dezvoltare a țării.
Referindu-se la reforma partidului, Vlad Batrîncea a subliniat faptul că cel mai important lucru în acest proces este consolidarea echipei.
Vlad Batrîncea a mai remarcat că PSRM va continua să pledeze pentru apărarea și consolidarea suveranității și neutralității Republicii Moldova. Moldova nu va participa la ostilitățile geopolitice și nici în campaniile militare ale NATO.
Politicianul a menționat faptul că PSRM va folosi toate mecanismele legale, inclusiv protestele, pentru răsturnarea regimului PAS.
„Sarcina principală este de a demite guvernarea antipopulară și de a asigura o guvernare a persoanelor oneste, patrioți și profesioniști”, a declarat secretarul executiv al PSRM.
„Cu PSRM a fost mai bine și va fi mai bine”, și-a încheiat discursul Vlad Batrîncea.
Olga Cebotari s-a referit la obiectivele partidului în domeniul politicii externe, reglementării transnistrene și în raport cu diaspora. Potrivit ei, PSRM pledează pentru o politică externă echilibrată și pragmatică, în interesul cetățenilor țării și al statului, pentru relații de parteneriat cu Vestul și cu Estul, pentru reîntregirea țării și soluționarea politică atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean.
Maxim Lebedinschi și-a dedicat discursul problemelor ce țin de edificarea unui stat de drept, asigurarea unei reforme veritabile a sistemului justiției, independenței judecătorilor și procurorilor, depolitizarea Curții Constituționale și combaterea corupției.
„În acest sens, vom opta pentru asigurarea principiului separării și interacțiunii puterilor în stat, în baza unui sistem de control și echilibru”, a declarat Maxim Lebedinschi.
Adela Răileanu a prezentat poziția PSRM în domeniul educației, științei și culturii:„PSRM crede în viitorul prosper al Republicii Moldova, de aceea noi vom depune toate eforturile ca să nu se „economisească” pe seama educației, ci, dimpotrivă, să crească suportul bugetar pentru acest domeniu.
Știința trebuie să devină un motor pentru dezvoltarea Republicii Moldova, nu „un sac fără fund”, unde doar dispar banii publici.
Grigore Novac a subliniat importanța valorilor tradiționale ca fundament al statului.
El a mai menționat faptul că PSRM pledează pentru apărarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului, indiferent de naționalitate, etnie, limbă, religie, sex, viziuni și apartenență politică, statut social.