PSRM COMENTEAZĂ DECIZIA CEC FAȚĂ DE CANDIDATUL PARTIDULUI ȘOR LA ALEGERILE DIN BĂLȚI

Data:
Dec 03, 2021

Partidul Socialiștilor, formațiune parlamentară de opoziție, consideră că ceea ce s-a întâmplat în raport cu candidatul Partidului Șor la alegerile locale noi din Bălți reprezintă o ilegalitate și un abuz din partea regimului de guvernare. „Regimul Maiei Sandu pășește activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc”, a comentat formațiunea într-un comunicat de presă emis după decizia Comisiei Electorale Centrale de a solicita instanței de judecată excluderea Marinei Tauber din competiția electorală, cu câteva zile înainte de turul doi al alegerilor, pe motivul folosirii în campanie a fondurilor financiare și materiale nedeclarate, transmite IPN.

„Exact la fel a procedat regimul Plahotniuc în raport cu alți concurenți electorali, pe care i-a scos ilegal din cursa electorală sau chiar a anulat rezultatele alegerilor. În esență, regimul nu a făcut altceva decât a anulat votul și opțiunea a circa 48% din cei care au participat în primul tur de scrutin la alegerile noi ale primarului municipiului Bălți”, se spune în comunicatul Partidului Socialiștilor.

PSRM afirmă că „regimul și-a supus procuratura, justiția, și servicii speciale și le-a transformat în instrumente de luptă împotriva oponenților politici, contrar misiunii lor constituționale, ca pe timpurile regimului Plahotniuc”. „De altfel, multe dintre abuzurile din partea acelor instituții sunt realizate de aceiași oameni care l-au servit pe oligarhul Plahotniuc, iar acum sunt în slujba actualului regim anti-democratic”, se mai spune în comunicat.

Socialiștii fac apel la misiunile diplomatice acreditate la Chișinău să ia atitudine față de derapajele de la principiile și normele statului de drept. În caz contrar, spun ei, în această parte a Europei se va dezvolta un regim autoritar, care mereu va calca peste valorile democrației și nu va ține cont de lege.

Cmisia Electorală Centrală a cerut Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral Marina Tauber, desemnat de Partidului Politic Șor, la funcția de primar al municipiului Bălți. CEC a constatat folosirea de către candidat a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală Bălți, de cel puțin 34 260 de lei, iar în consecință, depășirea maximă a plafonului stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei. Potrivit vicepreședintelui CEC, Pavel Postica, în adresa CEC au fost trimise solicitări din partea ex-deputatei Platformei DA, Arina Spătaru;candidatul independent la Primăria Bălți, Nicolai Grigorișin și Inspectoratul de Poliție Bălți, care susțin că rapoartele financiare ale Partidului Politic Șor, înregistrate la CEC, nu conțin date care ar reflecta acordarea serviciilor de catering de către un agent economic pentru voluntarii care făceau agitație electorală pentru Marina Tauber. Suma nedeclarată se ridică la 152 de mii de lei. Totodată, Nicolai Grigorișin și-a manifestat îndoiala privind costul real al publicității electorale a partidului pe rețele de socializare, precum și acuză implicarea a persoanelor străine în campania electorală a Marinei Tauber.

Marina Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate în primul tur al alegerilor. În turul doi, stabilit pentru 5 decembrie, urma să participe cu Nicolae Grigorișin, candidat independent, care a acumulat 20,93% din voturi.

 

 

PSRM COMENTEAZĂ DECIZIA CEC FAȚĂ DE CANDIDATUL PARTIDULUI ȘOR LA ALEGERILE DIN BĂLȚI
Federatia de padel
BNRM