UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA VA FUZIONA CU UNIVERSITATEA DE STAT DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT

Data:
Dec 28, 2023

27 decembrie 2023, Chișinău - Rețeaua de instituții de învățământ superior din Republica Moldova continuă să fie consolidată. Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul privind fuzionarea Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), prin absorbție, cu Universitatea de Stat din Moldova (USM). 

Astfel, studenții vor avea mai multe oportunități de alegere a cursurilor și programelor de studii și vor beneficia de mai multe facilități – laboratoare dotate, săli de sport moderne și cămine renovate. Totodată, studenții vor fi transferați la aceleași programe de studii, fără modificarea taxei pentru studii. 

În prezent, USEFS are doar 1871 studenți și 4 domenii de studii, comparativ cu cele 18 domenii de studii și peste 11 mii de studenți la USM.

„În ultimii trei ani, numărul total al studenților din cadrul USEFS s-a redus cu circa 15%, iar admiterea la universitate este în constantă scădere. Acest fapt a generat probleme financiare semnificative pentru instituție, ministerul fiind nevoit să acopere deficitul salarial de 6 milioane de lei, în condițiile în care bugetul pentru universitate a fost cel mai mare acordat vreodată, atingând circa 33 de milioane de lei”, a explicat ministrul Dan Perciun. 

Conform clasamentului internațional al celor mai bune universități din lume, USM se află pe locul 3612, în timp ce USEFS ocupă poziția numărul 18.967 din 36.000.

UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA VA FUZIONA CU UNIVERSITATEA DE STAT DE EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT
Federatia de padel
BNRM