SALVATORII ȘI POMPIERII DIN REPUBLICA MOLDOVA VOR OBȚINE TEHNICA DE INTERVENȚIE DIN JAPONIA

Data:
Jan 20, 2023

Astăzi la Tokyo conducerea IGSU reprezentată de șeful Inspectoratului colonel al serviciului intern Alexandru Oprea a semnat contractul între Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova și compania „Toyota Tsusho Corporation” din Japonia. Acesta prevede fabricarea și livrarea în Republica Moldova a 19 autospeciale pentru salvatori și pompieri:

8 autoscări cu lungimea de 30 m;

2 autoscări cu lungimea de 54 de m;

3 autocisterne cu capacitatea de 3 000 litri;

4 autocisterne cu capacitatea de 4 000 litri;

2 autocisterne cu capacitatea de 10 000 litri.

Tehnica produsă în Japonia va fi bazată pe șasiu european și urmează a fi livrată în Republica Moldova într-un termen de 23 de luni. Aceasta va fi distribuită în 10 subdiviziuni ale IGSU din 6 localități și va deservi peste 1,3 mln. de cetățeni ai Republicii Moldova. 

Achiziția dată de tehnică face parte din proiectul „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”, implementat cu suportul Guvernului Japoniei care a oferit Republicii Moldova un grant în valoare de 1,55 mlrd. Yeni japonezi (cca 230 mln. lei la cursul BNM) prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA). 

Proiectul este realizat în baza Acordului semnat la 26 noiembrie 2021 între dna Ana REVENCO, Ministru al Afacerilor Interne, și dl Yoșihiro KATAYAMA, Ambasador al Japoniei în Republica Moldova. Odată cu livrarea autospecialelor în Republica Moldova, salvatorii și pompierii din cadrul IGSU vor fi instruiți de experții niponi cu privire la utilizarea și mentenanța tehnicii date, asigurând în acest fel transferul de cunoștințe necesare, precum și o durabilitate a proiectului. 

Prin realizarea acestui proiect Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență țintesc creșterea calității serviciilor acordate societății. Astfel, autospecialele noi de intervenție vor contribui la:reducerea timpului de răspuns la solicitările cetățenilor în localitățile de dislocare și în raioanele deservite, precum și la reducerea numărului de defecțiuni a tehnicii de intervenție. 

La fel, în cadrul vizitei desfășurate în Japonia conducerea IGSU a avut o întrevedere la oficiul JICA în cadrul căreia au fost discutate aspectele legate de implementarea proiectului, precum și perspectivele cooperării moldo-nipone în domeniul gestionării situațiilor de urgență și dezastrelor.

 

SALVATORII ȘI POMPIERII DIN REPUBLICA MOLDOVA VOR OBȚINE TEHNICA DE INTERVENȚIE DIN JAPONIA
Federatia de padel
BNRM