PROCESUL DE FORMARE ȘI CREȘTERE PROFESIONALĂ REPREZINTA UNUL DIN OBIECTIVELE DE BAZA ALE DEZVOLTARII POLIȚIEI DE FRONTIERĂ
Oct 18, 2022
Astfel, săptămâna trecută a avut loc întrevederea de lucru a delegațiilor Poliției de Frontieră și Serviciului Pazei Frontierei de Stat al Republicii Lituania, în cadrul căreia s-au familiarizat cu procesul de formare profesională atât inițială, cât și continuă, fiind create premise pentru un dialog constructiv. Totodată, au fost puse în discuție acțiunile comune stipulate în Planul bilateral de cooperare pentru anii 2023 – 2024.
Programul de lucru a inclus informarea cu activitățile unor subdiviziuni subordonate Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, precum și din cadrul Direcției regionale Est. În acest sens, vizita a continuat la cel mai solicitat punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina:Palanca-Maiaki-Udobnoe. A fost discutat procesul de gestionare a fluxului de refugiați și activitățile comune cu ofițerii Agenției FRONTEX. De asemenea, sporirea capacităților instituționale, prin schimbul permanent de informații și bune practici în domeniul securității frontierei de stat.
Un interes deosebit a fost acordat Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei, cu sediu la Ungheni, fiind prezentat cadrul normativ de activitate, strategiile și politicile de asigurare a calității, politica educațională a instituției, calificarea profesională a personalului didactic, Planul strategic de dezvoltare, perfecţionarea pregătirii metodice şi psihopedagogice a personalului, cu modernizarea procesului instructiv-educativ, precum și viziunea Poliției de Frontieră privind organizare și desfășurare a cursurilor de instruire, inclusiv de formare managerială.
Menționăm că valoarea de asimilare a CCC FRONTEX (Common Core Curriculum de formare a polițiștilor de frontieră în UE) destinat autorităților de frontieră cu atribuții și competențe în asigurarea securității frontaliere în cadrul Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei, constituie – 86%.
Consolidarea capacităților, prin adaptarea formării profesionale inițiale și continue la situația reală și la necesitățile instituționale, este o sarcină prioritară a Poliției de Frontieră, ce va contribui la consolidarea capacităților pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat, inclusiv a procesului de implementarea standardelor UE și recomandărilor furnizate în cadrul proiectului „TRABOR” și angajamentelor Poliției de Frontieră privind CCC FRONTEX.
border.gov.md