"O ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ EFICIENTĂ ESTE UNA ANTICORUPȚIE"- DECLARAȚIE

Data:
Sep 20, 2022

„O administrație publică eficientă este neapărat una anticoruptă”, a declarat Secretarul general al Guvernului la întrevederea cu conducerea rețelei Partenerii Europeni Împotriva Corupției (EPAC) și a Punctelor de Contact Anticorupție (EACN).

Lupta cu corupția în Republica Moldova și experiența țărilor europene în acest domeniu au fost subiectele principale în cadrul întrevederii Secretarului general al Guvernului, Dumitru Udrea cu delegația Comitetului de conducere a rețelelor EPAC/EACN. Aceasta se află la Chișinău pentru a pregăti conferința anuală a practicienilor în domeniul anticorupție din statele membre ale Consiliului Europei și cele membre UE. În 2022, EPAC/EACN au ales ca evenimentul să fie organizat la Chișinău, după ce în 2021 a avut loc la Vilnius, Lituania, iar în 2019 la Stockholm, Suedia. 

„Eficiența guvernării este măsurată prin gradul de încredere a oamenilor în instituțiile statului și în administrația publică centrală și locală. De aceea, o precondiție decisivă a dezvoltării durabile a țării este existența unei administrații publice profesioniste, eficiente, responsabile, transparente la toate nivelurile și, desigur, fără nici o urmă de corupție”, a declarat Dumitru Udrea.

Președintele Comitetului de conducere EPAC/EACN și directorul Serviciului de Investigații Speciale din Lituania, Žydrūnas Bartkus a împărtășit experiența țării sale cu referire la lupta anticorupție. În contextul obținerii statutului de țară candidată UE, Republica Moldova are acum responsabilitatea obligatorie de a curăți sistemele de corupție. „Corupția nu înseamnă doar fenomenul de oferire și luare de mită, dar și un sistem în care funcționarii pot fi corupți. Prin experiența EPAC/EACN, ne dorim să ajutăm Republica Moldova să creeze acea administrație publică profesionistă și incoruptibilă”, a menționat Žydrūnas Bartkus.

Secretarul general al Guvernului a subliniat faptul că o nouă strategie a reformei administrației publice urmează a fi definitivată și prezentată pentru consultări publice până la finalul acestui an.

Conferința EPAC/EACN va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie, la Chișinău. În fiecare an, membrii EPAC organizează o conferință profesională, iar din 2008 li s-a alăturat și EACN. În urma organizării evenimentului, vor fi formate o serie de grupuri de lucru care vor fi active pe tot parcursul anului următor.

EPAC (European Partners Against Corruption) include peste 80 de autorități anticorupție și organisme de supraveghere a poliției din țările membre ale Consiliului Europei, iar EACN (European Anticorruption Network) reunește aproape 60 de autorități anticorupție din statele membre ale Uniunii Europene, având o contribuție semnificativă în eforturile comune asumate de statele membre în scopul reducerii şi stopării fenomenului corupției. 

Guvernul Republicii Moldova

 

"O ADMINISTRAȚIE PUBLICĂ EFICIENTĂ ESTE UNA ANTICORUPȚIE"- DECLARAȚIE
Federatia de padel
BNRM