NUMĂR TRIPLU DE OPERAȚII PENTRU TRATAMENTUL AVC, ACOPERITE DE ASIGURAREA MEDICALĂ OBLIGATORIE

Data:
Mar 31, 2023

Numărul persoanelor care au beneficiat de intervenții chirurgicale în cazul accidentului vascular cerebral (AVC) s-a triplat în anul 2022, ajungând la 99. Operațiile pentru tratamentul AVC sunt minim-invazive, fiind realizate cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație în cadrul programului special „Tratamentul intervențional în AVC ischemic acut”, finanțat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat anul trecut pentru intervențiile respective peste 9 milioane de lei, dintre care 6,6 milioane au costat consumabilele costisitoare – dispozitive medicale performante și medicamente, folosite în tratamentul intervențional al AVC. Printre cele mai scumpe consumabile utilizate în acest scop se numără cateterele-ghid cu balon de ocluzie, cateterele de suport intracranian, dispozitivele speciale pentru trombextracție.

Operațiile în cadrul programului sus-menționat au fost efectuate în două instituții medico-sanitare publice republicane contractate de CNAM:IMSP Institutul de Medicină Urgentă și IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”.

Totodată, pentru tratamentul AVC ischemic acut în spital,, pacienților le-au fost administrate medicamente antitrombotice costisistoare cu denumirea comună internațională alteplasum în valoare totală de peste un milion de lei. Tratamentul respectiv este efectuat în șase spitale contractate de CNAM:IMSP Institutul de Medicină Urgentă și IMSP Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, spitalul raional (SR) Comrat, SR Cahul, SR Edineț, SR Orhei.

NUMĂR TRIPLU DE OPERAȚII PENTRU TRATAMENTUL AVC, ACOPERITE DE ASIGURAREA MEDICALĂ OBLIGATORIE
Federatia de padel
BNRM