NATALIA GAVRILIȚA, ÎN DIALOG CU CHARLES MICHEL:INTEGRAREA EUROPEANĂ RĂMÎNE O PRIORITATE PENTRU CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA

Data:
Feb 07, 2023

Valorificarea statutului de țară candidată pentru aderare la UE și nivelul implementării agendei de reforme necesare în procesul de inițiere a negocierilor au fost discutate la Bruxelles de prim-ministra Natalia Gavrilița și Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Cei doi oficiali s-au referit la provocările și crizele confruntate de autoritățile Republicii Moldova în ultimul an, dar au abordat și aspectele regionale care ar putea încetini demersurile țării noastre de aderare la UE.

Șefa Guvernului de la Chișinău și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de care a beneficiat Republica Moldova din partea instituțiilor europene și a statelor membre ale UE, inclusiv pentru sprijinul în acordarea statutului de țară candidată. Totodată, i-a mulțumit Președintelui Consiliului European pentru implicarea personală în promovarea intereselor țării noastre și consolidarea capacităților instituționale. 

Natalia Gavrilița a evidențiat măsurile luate de Guvern pentru a diminua impactul crizelor suprapuse asupra securității naționale și bunăstării cetățenilor, inclusiv prin oferirea compensațiilor în factură pentru energie. De asemenea, prim-ministra a vorbit despre eforturile de relansare economică inițiate de Executiv în comun cu antreprenorii și partenerii de dezvoltare.

„Republica Moldova se confruntă în continuare cu elementele unui război hibrid, anul trecut fiind înregistrate sute de atacuri cibernetice. Propaganda și dezinformarea, securitatea frontierelor și migrația ilegală sunt alte amenințări cu care se confruntă Chișinăul”, a spus șefa Executivului. 

Relațiile cu Ucraina și sprijinul pentru țara vecină, inclusiv acordarea ajutoarelor umanitare a fost un alt subiect abordat în cadrul întrunirii.  Președintele Consiliului European a apreciat voința de integrare europeană a Republicii Moldova și buna cooperare cu Ucraina.  Charles Michel a punctat că, în pofida  resurselor limitate ale țării, deschiderea și solidaritatea Republicii Moldova față de Ucraina și cetățenii ei este de admirat.

De asemenea, cei doi oficiali au făcut schimb de opinii legat de organizarea în Republica  Moldova a reuniunii Comunității Politice Europene, agenda evenimentului și nivelul de pregătire al acestuia.

Guvernul Republicii Moldova

 

NATALIA GAVRILIȚA, ÎN DIALOG CU CHARLES MICHEL:INTEGRAREA EUROPEANĂ RĂMÎNE O PRIORITATE PENTRU CETĂȚENII REPUBLICII MOLDOVA
Federatia de padel
BNRM