MISIUNEA ECONOMICĂ RM-RO-UA „TURISMUL - PUNTE PENTRU INTEGRARE ECONOMICA EUROPEANĂ”, CHIȘINAU, REPUBLICA MOLDOVA

Data:
Nov 25, 2021

Vă informăm că Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova (APIT), împreună cu Calea Ferată a Moldovei și Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova (IDEP Moldova) vor  organiza Misiunea economică RM-RO-UA „Turismul - punte pentru Integrare Economică Europeană”,   la Chișinău, Republica Moldova în data de 29 noiembrie 2021.

Acest eveniment în format online este patronat de Primăria Municipiului Chișinău, în numele primarului Dl. Ion Ceban, exact cum au fost și evenimentele în oglindă desfășurate fizic la Iași, pe 27 septembrie 2021 și la Odessa, pe 28 Octombrie 2021, sub înaltul patronaj al primarilor celor 3 municipii.

Scopul acestui eveniment este de a aduce împreună actorii cheie (privați și publici), care să conlucreze pentru a crea condiții venite să asigure un climat favorabil relansării turismului, în special a celui regional prin valorificarea coridoruluii feroviar Iași – Chișinău – Odessa, care va fi disponibil  începând cu 12 decemebrie 2021. Odată cu lansarea acestui format de consultări ample și constituirea grupurilor de lucru extinse formate din actori cheie din cele 3 țări, se creează toate premisele pentru a coopera împreună pentru depășirea consecințelor nefaste a crizei COVID-19 și restricțiile cauzate de aceasta. Se dorește totodată transformarea acestor 3 municipii în HUB-uri turistice, de unde și unde oamenii și-ar continua drumul cu trenul, fie că vin la aeroporturile internaționale aflate în aceste municipii, fie din locațiile învecinate, prin aceasta mărind arealul și oferind șansă practică de Redresare și Reziliență industriei Turismului și reprezentanților din HORECA, care se confruntă de 18 luni cu o criză nemaipomenită.

Odată cu lansarea coridorului feroviar Iași-Chișinău-Odesa din 12 decemebrie 2021 operatorii din domeniul turismului pot valorifica acest tronson Iași – Chișinău – Odessa pentru a invita potențialii turiști să participe la pachetele turistice de vizite scurte (tip City Break) cu trenul.

În cadrul acestui eveniment vor fi prezentate publicului larg înregistrarea câtorva întrebări scrise către Comisia Europeană în legătură cu grupul de lucru organizat de APIT-IDEP-Calea Ferată din Moldova, cât și parteneriatele consituite cu primarii municipiilor Iași și Odessa, cât și asocierea Chișinăului la acest grup de lucru, având ca scop promovarea și valorificarea tronsonului feroviar Iași-Chișinău-Odessa.  La eveniment vor participa reprezentanți din domeniul turismului și domenii conexe (administrații publice, reprezentanți ai organizațiilor de profil, operatori turism și vinării, reprezentanți ai companiilor de consultanță, ș.a.m.d.) din Republica Moldova, România și Ucraina.

În rezultatul evenimentului Directorul Căii Ferate din Moldova, împreună cu Directorul APIT și Directorul de programe IDEP Moldova, vor anunța despre semnarea memorandumului și extinderea grupului de lucru pentru coridorul feroviar  Iași – Chișinău - Odessa. Totodată, municipiile Iași, Chișinău și Odessa, vor fi încurajați să participe la platforma deja creată de cooperare pentru a-și sincroniza evenimentele pentru viitor, acestea fiind parte a unui tur regional pentru turiștii din regiune, cât și cei internaționali, iar turiștii fiind încurajați sau chiar subvenționați de administrațiile învecinate și partenere pentru un scop comun – salvarea locurilor de muncă și Redresare Economică a trei țări!

Impactul coridoruluii feroviar Iași – Chișinău – Odessa ar fi motivarea cetățenilor din cele 3 mari poluri de dezvoltare să poată opta pentru o vizită scurtă (tip City Break) deplasându-se cu trenul între Chișinău, Odessa sau Iași, prin aceasta impulsionând turismul regional.

Detalii adiționale pe www.idep.md/turism 

 

 

MISIUNEA ECONOMICĂ RM-RO-UA „TURISMUL - PUNTE PENTRU INTEGRARE ECONOMICA EUROPEANĂ”, CHIȘINAU, REPUBLICA MOLDOVA
Federatia de padel
BNRM