MINISTERUL SANATATII PREGATESTE PROCURAREA UNUI AL DOILEA APARAT MODERN PENTRU TRATAMENT RADIOLOGIC

Data:
Nov 22, 2022

Pacienții oncologici beneficiază de tratament mai eficient, cu mai puține efecte secundare pentru organism. Acest lucru a devenit posibil grație unui accelerator liniar performant, utilizat pentru tratamentul radioterapeutic instalat la Institutul Oncologic în luna februarie, curent. Pentru sporirea accesului pacienților oncologici la proceduri avansate de radioterapie, instituția urmează să fie dotată cu încă un accelerator liniar.

În Departamentul Oncologie Radiologică, unde a fost instalat acceleratorul liniar la începutul acestui an, pentru pacienții cărora le-au fost prescrise ședințe de radioterapie, lucrează o echipă de specialiști – medici, fizicieni medicali, imagiști radiologi. Pentru fiecare persoană este realizat un plan individual de tratament. Zilnic, beneficiază de ședințe de radioterapie circa 70 de pacienți.

Iradierea tumorii ia 3-5 minute și alte câteva minute durează poziționarea exactă a pacientului pentru ca fasciculul de radiație ionizantă să fie orientat la țesutul bolnav și să nu afecteze organele învecinate. Procesul este supravegheat la milimetru și la secundă de către specialiștii instituției medicale.

„Avem un plan compus din două câmpuri de imagine și șase câmpuri de radioterapie. Câmpurile de imagine ne permit să facem o poziționare de o exactitate sută la sută. Ulterior, comparăm imaginile realizate la tomografia computerizată cu imaginile reale de la acceleratorul liniar. Mai apoi, poziționăm pacienta perfect și începe procedura”, explică Sergiu Vdovicenco, imagist radiolog, în timp ce manipulează aparatul de la monitor, pentru efectuarea radioterapiei unei femei cu tumoare pe creier.  

Radioterapia ghidată de imagini permite poziționarea pacientului cu precizie milimetrică. „Acest fapt ne ajută să dăm o doză de tratament mult mai mare în tumoare și să protejăm organele adiacente sănătoase. Astfel, putem trata și tumorile foarte mici”, spune Octavian Cordun, fizician medical.

De când a fost pus în funcțiune, cu ajutorul acceleratorului liniar au fost tratate peste 700 de persoane, majoritatea cu tumori pe creier, în zona gâtului, glandelor mamare. Șefa Departamentului Oncologie Radiologică a Institutului Oncologic, Ludmila Eftodiev, spune că pacienții suportă mai ușor tratamentul, iar reacțiile post-radiante sunt minime.

Având în vedere că necesitățile de tratament radiologic sunt mult mai mari decât poate acoperi echipamentul, Ministerul Sănătății va procura încă un accelerator liniar.  

„Aparatul existent a fost procurat în 2019, de Guvernul Sandu, iar la începutul anului 2022 l-am instalat. Este însă insuficient deoarece mulți pacienți sunt în așteptarea tratamentului. Noi, într-un timp-record, am identificat suma necesară pentru a procura și a aduce încă un aparat de acest fel. Costul unui accelerator liniar ajunge la circa 4 milioane de euro. Noi am găsit partenerii care au fost dispuși să ne ajute. Pentru noi, la minister, este foarte important să aducem serviciile medicale calitative, cât mai aproape de pacienți”, a spus ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Guvernul Republicii Moldova

 

 

MINISTERUL SANATATII PREGATESTE PROCURAREA UNUI AL DOILEA APARAT MODERN PENTRU TRATAMENT RADIOLOGIC
Federatia de padel
BNRM