JAPONIA VA CONTINUA SĂ INVESTEASCĂ ÎN PROIECTE DE MODERNIZARE A REPUBLICII MOLDOVA

Data:
Mar 01, 2023

28 februarie 2023 - Japonia va sprijini în continuare procesele democratice și parcursul european al Republicii Moldova, iar relațiile moldo-nipone vor fi amplificate pe mai multe segmente. Perspectivele colaborării bilaterale au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu ambasadorul Japoniei, Yamada Yoichiro.

Șeful Executivului și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant al Japoniei, în special pentru decizia recentă privind acordarea unui credit concesional, prin intermediul Agenției japoneze de cooperare internațională, în sumă de 100 de milioane de dolari. Banii vor fi destinați consolidării capacităților statului și realizării unor proiecte de dezvoltare în domenii precum medicina, eficiența energetică, agricultura, educația, protecția mediului. În același timp, Dorin Recean s-a referit la asistența financiară oferită, în luna decembrie a anului 2022, pentru proiecte în domeniul sănătății, energiei și industriei alimentare.

„Sprijinul Japoniei ajută țara noastră să fie mai rezilientă și contribuie la realizarea obiectivului de creștere a calității vieții oamenilor. Ne dorim să avansăm în procesul de modernizare, iar obiectivul nostru strategic rămâne integrarea în Uniunea Europeană”, a spus Dorin Recean, subliniind că țara noastră este deschisă pentru noi proiecte de infrastructură și energie, iar autoritățile rămân concentrate pe crearea unui mediu de afaceri atractiv pentru investițiile străine.

„În Republica Moldova există numeroase oportunități investiționale - aveți statutul de țară candidată pentru aderarea la UE, sunteți o destinație bună pentru relocarea afacerilor și aveți un număr mare de tineri experţi în domeniul IT”, a subliniat Yamada Yoichiro.

De asemenea, ambasadorul Japoniei a reiterat că țara sa apreciază contribuția Republicii Moldova la securitatea regională și va asigura în continuare sprijinul necesar pentru cetățenii moldoveni.

Guvernul Republicii Moldova

JAPONIA VA CONTINUA SĂ INVESTEASCĂ ÎN PROIECTE DE MODERNIZARE A REPUBLICII MOLDOVA
Federatia de padel
BNRM