ÎNTREVEDEREA VICEPREMIERULUI NICU POPESCU CU REPREZENTANȚII MEDIULUI ASOCIATIV NAȚIONAL DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR

Data:
Jan 31, 2022

31 ianuarie 2022, Chișinău – Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu i-a primit la ministerul de externe pe reprezentanții mediului asociativ național din domeniul agroalimentar:Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, Asociația Națională a Industriilor Panificație și Morărit, Asociația Patronală a Avicultorilor, Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne, Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „Lapte” și Compania producătoare de înghețată „Sandriliona”.

Întrevederea se încadrează în agenda 4D (Dezvoltare europeană. Dialog. Diasporă și Diplomație economică) a diplomației faptelor concrete.

„Am subliniat că diplomația economică este unul dintre obiectivele centrale de pe agenda politicii noastre externe în anul 2022, în acest sens eforturile noastre urmând a fi orientate spre fortificarea capacității instituționale a MAEIE, intensificarea comunicării cu agenții economici - în mod special pe dimensiunea promovării exporturilor de produse fabricate în Moldova - și atragerii investițiilor și a promovării turismului.” – a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

Ministrul Nicu Popescu a comunicat despre deschiderea echipei ministerului și a misiunilor diplomatice ale țării noastre peste hotare de a facilita accesul pe piețele externe a produselor moldovenești.

„Este foarte important ca serviciul diplomatic să promoveze comerțul extern și aceasta pentru că exporturile susțin locurile de muncă de acasă, majorarea volumelor de producție și investițiile în țara noastră.” – a punctat șeful diplomației Republicii Moldova.

Interlocutorii au efectuat un schimb de opinii privind principalele probleme cu care se confruntă mediul asociativ din țara noastră, inclusiv aspectele ce țin de impedimentele și barierele existente la exportul de produse moldovenești, fiind lansată invitația pentru reprezentanții mediului de afaceri de a semnaliza ministerul de externe despre necesitățile lor de fiecare dată când este nevoie.

Un subiect important în cadrul întrevederii l-a constituit modalitățile de diversificare a gamei de produse care pot avea acces pe piața UE dar și identificarea unor noi piețe în Orientul Mijlociu și Asia, acolo unde există oportunități și cerere pentru produsele agroalimentare de calitate pe care țara noastră le produce.

„În contextul vizitelor mele în străinătate și a vizitelor de răspuns ale omologilor străini în Republica Moldova vom stabili în cel mai scurt timp un mecanism de cooperare și consultare prealabilă pentru a facilita exporturile noastre peste hotare, identificarea noilor piețe și a atragerii investițiilor străine, inclusiv printr-o serie de videoconferințe dintre ambasadori și asociațiile de profil.” – a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

Biroul de presă

Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

 

 

ÎNTREVEDEREA VICEPREMIERULUI NICU POPESCU CU REPREZENTANȚII MEDIULUI ASOCIATIV NAȚIONAL DIN DOMENIUL AGROALIMENTAR
Federatia de padel
BNRM