ÎNCHEIEREA PRIMULUI ACORD DE RECUNOAŞTERE A VINOVĂȚIEI

Data:
Sep 13, 2023

Încheierea primului acord de recunoaștere a vinovăției conform noilor modificări a Codului de procedură penală și remitere în instanța de judecată.

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale prin încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției conform noilor modificări a Codului de procedură penală și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui agent imobiliar, fiindu-i incriminat săvârșirea a trei capete de acuzare de trafic de influență (art. 326 alin. (11), art. 326 alin. (11) și art. 326 alin. (11) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în august 2021, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei sesizări.

În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, învinuitul, urmărind scopul obținerii mai rapide a actelor necesare tranzacțiilor imobiliare, și anume înregistrarea dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile, înregistrarea ipotecii, etc., a transmis mijloace bănești unui cetățean, care avea influență asupra persoanelor publice din cadrul Departamentului Cadastru al Agenţiei Servicii Publice (ASP), și respectiv putea organiza înregistrarea și eliberarea actelor emise de ASP, fără prezența fizică a proprietarului/beneficiarului de servicii.

Cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, fiind încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, în baza noilor modificări operate la articolele din Codul de procedură penală, în privința procedurii privind acordul de recunoaștere a vinovăției.

Astfel, dacă legea pentru infracțiunea comisă, pentru fiecare episod (art. 326 alin. (11) din Codul penal), prevede pedeapsă sub formă amendă de la 100 000 la 150 000 lei, sau închisoare de până la 3 ani, atunci în urma negocierii pedepsei, cuantumului și a modului de executare a acesteia, conform acordului de recunoaștere a vinovăției încheiat, procurorul va solicita pedeapsa definitivă pentru concurs de infracţiuni prin cumul parţial al pedepselor aplicate, sub formă de amendă în mărime de 1400 u.c. echivalentul a 70 000 lei.

Notă:Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

 

ÎNCHEIEREA PRIMULUI ACORD DE RECUNOAŞTERE A VINOVĂȚIEI
Federatia de padel
BNRM