ÎNCEPE SĂPTĂM NA INTERNAȚIONALĂ DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN

Data:
Jan 17, 2022

Începe Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin marcată pentru al 10-lea an consecutiv în Republica Moldova

Astăzi lansăm Săptămâna internațională de prevenire a cancerului de col uterin care, în 2022, se organizează în Republica Moldova pentru al zecelea an consecutiv. Cu această ocazie, autoritățile din domeniul sănătății, partenerii naționali și internaționali îndeamnă femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani să-și păstreze sănătatea și să se programeze la medicul de familie pentru a efectua testul citologic de prevenție.

Ediția din acest an se axează pe realizările importante obținute în ultimii zece ani în lupta contra cancerului de col uterin.

„Studiul despre Cunoștințele, Atitudinile și Practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin”, realizat în anul 2020, a demonstrat că gradul de conștientizare a femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 61 de ani cu privire la testul citologic a crescut de la 47% în 2018 la 62% în 2020, iar ponderea femeilor care au efectuat testul de prevenție s-a dublat.

Pe lângă informarea și schimbarea de comportament a femeilor, în ultimul deceniu au fost obținute rezultate importante în cadrul sistemului de sănătate, cum ar fi crearea unor instituții medicale de importanță strategică – Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin și Centrul Național de Referință în Colposcopie. Totodată, specialiștii medicali au fost instruiți, iar laboratoarele de citologie au fost dotate cu echipament performant.

„De zece ani luptăm pentru păstrarea sănătății femeilor în Republica Moldova. În toți acești ani nu am fost singuri în lupta noastră, ci am fost susținuți de mulți parteneri. Vreau să mulțumesc pe această cale Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, organizațiilor internaționale, în special UNFPA și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, dar și societății civile, sectorului privat, liderilor de opinie și jurnaliștilor, instituțiilor medicale, tinerilor voluntari și tuturor celor care și-au unit eforturile pentru a elimina cancerul de col uterin. Suntem diferiți, dar luptăm pentru aceeași cauză, de a salva viața femeilor noastre”, susține șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, Diana Valuța.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit în proporție de 80 la sută prin vaccinare contra Virusului Papillomei Umane (HPV) în adolescență și testul citologic, efectuat o dată la trei ani, în perioada 25-61 de ani, gratuit la medicul de familie.

Pe parcursul Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin, organizată în perioada 17-23 ianuarie, vor fi desfășurate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare publică, pentru a chema femeile să efectueze regulat testul citologic de prevenție și să-și păstreze sănătatea. Mesajele privind prevenirea cancerului de col uterin vor fi promovate de Guvernul Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Primăria municipiului Chișinău, ambasadori și organizații internaționale, instituții medicale, centre de tineret, centre de sănătate din rețeaua Youth Klinic, lideri de opinie, influenceri ș.a.

Campania națională „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic” și Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Unitatea de Coordonare a Implementării Screeningului de Col Uterin, în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și alți parteneri.

 

ÎNCEPE SĂPTĂM NA INTERNAȚIONALĂ DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN
Federatia de padel
BNRM