ÎN REPUBLICA MOLDOVA VA FI CREAT UN SISTEM MODERN DE INSTIINTARE SI AVERTIZARE A POPULAȚIEI

Data:
Dec 08, 2021

În Republica Moldova va fi creat un sistem modern de înștiințare și avertizare a populației.

Cabinetul de miniștri a votat în ședința de astăzi pentru desființarea sistemului de înștiințare și transmisiuni în caz de pericol sau de apariție a situațiilor excepționale în Republica Moldova. 

Necesitatea abrogării Regulamentului reiese din faptul că, sistemul de anunțare a situațiilor de urgență este învechit, datând din anii 80 ai secolului trecut, și a fost conceput pentru a înștiința populația în caz de riscuri ce au caracter militar și atacuri aeriene. Totodată, întreținerea tehnică și organizatorică a sistemului presupune cheltuieli anuale mari din bugetul statului. De exemplu, pentru anul curent, suma se ridică la circa 635 de mii de lei. Din cele 800 de sirene instalate pe teritoriul țării, în prezent, doar 127 mai sunt funcționale.

Ministerul Afacerilor Interne își propune crearea unui sistem modern de înştiinţare și avertizare a populaţiei, care să ofere un grad înalt de siguranţă şi performanţă. La moment, instituția este la etapa de identificare a soluțiilor tehnice, administrative și financiare. Noul sistem va include și canalele digitale de comunicare, care vor putea înștiința populația în mod operativ și eficient.

 

 

ÎN REPUBLICA MOLDOVA VA FI CREAT UN SISTEM MODERN DE INSTIINTARE SI AVERTIZARE A POPULAȚIEI
Federatia de padel
BNRM