GUVERNUL VA SOLICITA UTILIZAREA A 100 DE MILIOANE DE EURO DIN GRANTUL ROM NESC PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ, LOCALĂ

Data:
Feb 08, 2022

Azi, prim-ministra Natalia Gavrilița a explicat, într-un briefing, poziția Guvernului privind utilizarea grantului de 100 de milioane de euro pe care urmează să-l ofere România, în cadrul ședinței comune a Guvernelor, din 11 februarie 2022.

„Proiectele spre care vor merge banii, urmează să fie convenite de ambele părți în discuții ulterioare. Eu vă pot spune acum care este intenția noastră pentru acești bani. În primul rând, ne dorim ca cea mai mare parte din această sumă să suplinească sumele alocate Fondului de Dezvoltare Regională și Locală, pornit de Guvern acum câteva luni. Aceste investiții vor genera și dezvoltare economică, și noi locuri de muncă, pentru că, pe lângă fondurile suplimentare pentru drumuri, pe care primarii le-au primit în noul buget, vor exista fonduri mult mai mari pe care primăriile le vor putea accesa din programul Satul European, spre beneficiul locuitorilor” a declarat Natalia Gavrilița în cadrul briefingului.

Alte proiecte care ar urma să fie finanțate din acest grant ar putea fi lucrări de restaurare a Teatrului Național și Sălii cu Orgă și alte incinte culturale, proiecte în domeniul mass-media.

Vineri urmează să fie semnat acordul interguvernamental privind asistența de 100 de milioane de euro. Ulterior părțile vor conveni proiectele concrete care urmează să primească finanțare. În cadrul ședinței comune ale Guvernelor Republicii Moldova și României urmează a fi încheiate mai multe acorduri, inclusiv care prevăd reparația podului Giurgiulești-Galați, construcția unui pod nou la Ungheni, reducerea și eliminarea tarifelor de roaming. 

Discursul integral al prim-ministrei Natalia Gavrilița poate fi accesat aici.

Direcţia comunicare și protocol

Guvernul Republicii Moldova

Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1

 

 

 

GUVERNUL VA SOLICITA UTILIZAREA A 100 DE MILIOANE DE EURO DIN GRANTUL ROM NESC PENTRU DEZVOLTARE REGIONALĂ, LOCALĂ
Federatia de padel
BNRM