GUVERNUL INASPRESTE LEGISLAȚIA CU PRIVIRE LA PERSOANELE SANCȚIONATE INTERNAȚIONAL

Data:
Dec 09, 2022

Guvernul înăsprește legislația cu privire la persoanele sancționate internațional:„Vom curăța sistemul de hoți și corupți”.

Cetățenii Vladimir Plahotniuc și Ilan Shor, fugari de justiția moldovenească, au fost sancționați, astăzi, de Guvernul Marii Britanii. Activele lor vor fi înghețate, cetățenilor britanici le vor fi interzise tranzacțiile economice cu firmele deținute de aceștia, iar intrarea pe teritoriul Marii Britanii le va fi interzisă. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă, astăzi, de Ziua Internațională Anticorupție.

Potrivit prim-ministrei, decizia a fost posibilă datorită eforturilor consolidate ale partenerilor externi și ale Guvernului.  

„Am preluat guvernarea având un mandat clar de la oameni să facem dreptate, să luptăm împotriva corupției pentru a ne putea dezvolta și să construim un viitor european pentru Republica Moldova. La acel moment, schemele de corupție acaparaseră numeroase instituții, iar oligarhii credeau că vor putea fura în continuare. Am primit astăzi un semnal clar - cei care au jefuit țara vor ajunge acolo unde le este locul – la închisoare”, a declarat Natalia Gavrilița. 

De asemenea, șefa Executivului a enumerat măsurile întreprinse de Guvern în procesul de curățire a justiției și luptă împotriva corupției:lansarea procesului de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, aprobarea legii care permite condamnarea în absență a fugarilor, dar și a legii cu privire la confiscarea extinsă a averilor celor care au furat din banii publici, inclusiv a averilor ascunse la rude.

O altă inițiativă legislativă, elaborată de Guvern - proiect al Legii Magnitsky Moldova - a fost prezentat de Ministerul Justiției și urmează a fi transmis spre consultări publice. Potrivit ministrului Sergiu Litvinenco, proiectul include prevederi care vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale impuse de state străine sau organizații internaționale.

„Un alt aspect important și de impact cuprins în proiectul de lege constă în posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în listele de sancțiuni. Mai mult, Consiliul Audiovizualului va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale”, a precizat ministrul Litvinenco.

Legea Magnitsky Moldova a fost inspirată din legislația SUA, a Marii Britanii, Canadei și Lituaniei, care au reușit să transpună cu succes legislația Magnitsky. Proiectul propus de Guvern urmează a fi examinat, astăzi, în cadrul ședinței secretarilor de stat și apoi publicat spre consultări publice. 

Guvernul Republicii Moldova

 

GUVERNUL INASPRESTE LEGISLAȚIA CU PRIVIRE LA PERSOANELE SANCȚIONATE INTERNAȚIONAL
Federatia de padel
BNRM