GUVERNUL IMPUNE MORATORIU DE 6 LUNI ASUPRA ELIBERĂRII AUTORIZAȚIILOR DE CONSTRUCȚIE A STAȚIILOR DE CARBURANTI SI SANCȚIUNI MAI DURE

Data:
Dec 08, 2021

Guvernul impune moratoriu de 6 luni asupra eliberării autorizațiilor de construcție a stațiilor de carburanți și sancțiuni mai dure 

Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv proiectului de lege care prevede modificări la mai multe acte normative ce se referă la activitatea operatorilor de pe piața produselor petroliere. Proiectul de lege își propune să asigure crearea unui climat favorabil pentru dezvoltarea liberei concurențe, cât și eficiența în acest sector.

Prin urmare, principala prevedere a proiectului ține de instituirea unui moratoriu de 6 luni asupra eliberării autorizațiilor de construcție a stațiilor de alimentare cu produse petroliere principale și gaze lichefiate. 

De asemenea, va fi anulată taxa fixă de licență care la moment constituie 260 de mii de lei per import și se va aplica taxa generală a licenței în mărime de 3250 de lei. Măsura vine urmare a constatării  aplicării neuniforme a taxelor pentru eliberarea licențelor pentru importul și comercializarea angro a benzinei/motorinei și importul și comercializarea angro a gazului lichefiat. 

Concomitent, se propune introducerea taxei în structura accizelor la importul produselor petroliere de 10 lei per tonă. Includerea acestor taxe va facilita accesul noilor operatori, care au  capacități reduse, pe piața angro a carburanților, dat fiind faptul că aceștia nu vor suporta costuri ulterioare în desfășurarea afacerii. Prin această modificare, se va asigura și egalitatea tuturor participanților pieței în raport cu statul, care licențiază desfășurarea acestei activități de întreprinzător.

Mai mult decât atât, pentru a exclude apariția intermediarilor pe piață și a reduce riscul de contrabandă, se propune și interzicerea revânzării angro a produsele petroliere. 

În același proiect se prevede majorarea cuantumului sancțiunilor contravenționale, or sancțiunile care se conțin în Codul contravențional, la moment, nu sunt adaptate la realitățile pieței produselor petroliere. Astfel, potrivit documentului, sancțiunile stabilite în Codul contravențional pentru încălcarea legislației în domeniul pieței produselor petroliere urmează a fi majorate de aproximativ 10 ori. De exemplu, dacă pentru încălcarea regulilor de păstrare a produselor petroliere persoana juridică poate fi sancționată cu amendă de la 4500 de lei la 6000 de lei, prin modificările propuse sancțiunile vor fi de la 45000 de lei la 60000 de lei. 

 

 

GUVERNUL IMPUNE MORATORIU DE 6 LUNI ASUPRA ELIBERĂRII AUTORIZAȚIILOR DE CONSTRUCȚIE A STAȚIILOR DE CARBURANTI SI SANCȚIUNI MAI DURE
Federatia de padel
BNRM