FORTIFICAREA DIALOGULUI BILATERAL PE DIMENSIUNILE COMERCIAL-ECONOMICĂ, A ENERGIEI, ÎN SFERA INVESTITIONALA ȘI A AGRICULTURII DISCUTATĂ DE MINISTRUL NICU POPESCU CU OMOLOGUL AZER, JEYHUN BAYRAMOV

Data:
Feb 09, 2022

9 februarie 2022, Baku – La invitația ministrului afacerilor externe al Republicii Azerbaidjan Jeyhun Bayramov, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu efectuează o vizită la Baku.

Întrevederea oficialilor a prilejuit discuții orientate spre fortificarea dialogului bilateral, în special pe dimensiunile comercial-economică, a energiei, în sfera investițională și a agriculturii, cu un accent sporit pe procesarea fructelor și legumelor.

„Am stabilit împreună cu ministrul Jeyhun Bayramov reluarea în timpul foarte apropiat după o pauză de 10 ani a activității Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică precum și a desfășurării unui Forum bilateral al oamenilor de afaceri în marja acestei comisii.” – a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

În contextul promovării priorităților de pe filiera diplomației economice, interlocutorii au pledat pentru intensificarea cooperării între întreprinderile mici și mijlocii, agreând vizita la Chișinău în timpul apropiat a unei delegații a agenției pentru întreprinderile mici și mijlocii din Azerbaidjan în vederea semnării unui acord de cooperare cu Agenția de Investiții din Moldova. Totodată, s-a discutat despre promovarea pe agenda de discuții negocierea unui acord privind diminuarea tarifelor la roaming.

„Am subliniat importanța strategică a coridorului sudic al gazelor pentru diversificarea surselor și rețelelor de import a gazelor naturale precum și sporirea rezilienței energetice a țării noastre.” – a spus șeful diplomației Republicii Moldova.

Totodată, părțile au convenit pentru perioada următoare desfășurarea unei runde de consultări politice bilaterale la nivel de secretari de stat. De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a exprimat disponibilitatea autorităților de la Chișinău de a oferi expertiză în deminare.

Un subiect important al dialogului a vizat interacțiunea Republicii Moldova și Republicii Azerbaidjan în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, inclusiv susținerea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale a celor două țări.

Înregistrarea video a conferinței de presă susținută de miniștrii de externe

Foto:Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan

 

FORTIFICAREA DIALOGULUI BILATERAL PE DIMENSIUNILE COMERCIAL-ECONOMICĂ, A ENERGIEI, ÎN SFERA INVESTITIONALA ȘI A AGRICULTURII DISCUTATĂ DE MINISTRUL NICU POPESCU CU OMOLOGUL AZER, JEYHUN BAYRAMOV
Federatia de padel
BNRM