FONDURILE PENTRU REINTEGRARE A ȚĂRII, JUSTIFICATE PLENAR LA REZINA

Data:
Oct 04, 2022

Anual, câteva zeci de localități de pe ambele maluri ale Nistrului, aflate în Zona de Securitate, beneficiază de proiecte finanțate din bugetul de stat pentru activitățile de reintegrare a țării. În anul curent au fost alocate 15 milioane de lei pentru a rezolva probleme stringente în peste 30 de localități.  

Una dintre localitățile beneficiare este orașul Rezina, iar în ultimii doi ani, fondurile alocate de Biroul de Reintegrare au fost utilizate pentru repararea și dotarea unor instituții medicale din localitate. În 2021 Spitalul raional a beneficiat de suport în valoare de 1 milion de lei, bani care au fost utilizați pentru termoizolarea pereților. În anul curent, o altă jumătate de milion de lei a fost acordată Centrului de Sănătate din Rezina pentru achiziționarea unui colonoscop performant. 

Anterior, ca să facă o investigație complexă la colon, oamenii din regiune erau nevoiți să facă un drum la Chișinău. 

Și dacă achiziționarea echipamentelor le aduce economii de timp și bani oamenilor, proiectul de termoizolare aduce economii considerabile pentru Spitalul raional, spune Nina Postu, directoarea instituției. Banii economisiți vor fi investiți în modernizarea și dotarea spitalului. 

O treime din medici și pacienți celor două instituții medicale sunt din stânga Nistrului

Fiecare al treilea medic care activează în Spitalul din Rezina este de peste Nistru, la fel și în cazul pacienților care apelează în secția consultativă. Oamenii care se adresează la medic vin nu doar din Râbnița, o localitate vecină, dar și din Camenca, oraș aflat la o distanță mai mare, afirmă șefa secției boli interne, Galina Moldovan. Specialista locuiește în stânga Nistrului, dar a ales să activeze în Rezina. 

Proiectele își propun să apropie cele două maluri ale Nistrului 

Sănătatea, educația, cultura, sportul, sunt domeniile prioritare la finanțarea proiectelor ce țin de reintegrarea țării, declară vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. De asemenea, sunt încurajate să coopereze echipele sportive de pe ambele maluri ale Nistrului, instituțiile culturale și organizațiile de tineret sau de femei. 

„Sunt proiecte care contribuie la apropierea celor două maluri ale Nistrului, o apropiere dintre oameni, pentru că înainte de o soluționare politică, această soluționare civică este extrem de importantă, ea pregătește cumva terenul unei soluționări politice”, adaugă vicepremierul Oleg Serebrian.

Guvernul Republicii Moldova

 

 

 

FONDURILE PENTRU REINTEGRARE A ȚĂRII, JUSTIFICATE PLENAR LA REZINA
Federatia de padel
BNRM