ȘEDINTA COMUNA A GUVERNELOR REPUBLICII MOLDOVA SI ROMANIEI VA AVEA LOC LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2022.

Data:
Dec 10, 2021

Ședința comună a Guvernelor Republicii Moldova și României va avea loc la începutul anului 2022.

Cabinetele de miniștri de la Chișinău și București se vor întruni într-o ședință comună la începutul anului viitor. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul întrevederii de la București a prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și omologului său român, Nicolae-Ionel Ciucă.  

În cadrul întrunirii de la Palatul Victoria, cei doi premieri au discutat despre implementarea unor proiecte concrete, inclusiv despre construirea de noi poduri, interconectarea energetică, asigurarea securității energetice, încheierea unui nou acord de asistență financiară nerambursabilă pentru țara noastră,  racordarea infrastructurii de transport din Moldova la rețelele europene și reducerea tarifelor de roaming.

Astfel, Republica Moldova și România ar putea încheia în scurt timp un nou acord de asistență financiară nerambursabilă, în valoare de 100 milioane de euro, oferit Republicii Moldova, întrucât vechiul acord a expirat în luna martie a acestui an. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă,  susținută de cei doi prim-miniștri. 

„O mai bună integrare economică, comercială și în domeniul infrastructurii cu România este garanția unei integrări accelerate a țării noastre în UE. Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare se înscrie într-o continuitate firească a relației noastre de prietenie”, a menționat premierul Republicii Moldova.

Natalia Gavrilița a mulțumit României pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în perioada pandemiei, în asigurarea securității energetice a țării, dar și în procesul de integrare europeană.

„România a fost alături de Republica Moldova în momentele cele mai grele din ultimii ani - pandemia de Covid-19 și criza energetică. Mă folosesc de această ocazie pentru a adresa mulțumirile noastre cele mai sincere pentru solidaritatea generoasă a României față de cetățenii noștri, care au beneficiat de sute de mii de doze de vaccin anti-Covid, sau față de medicii din Republica Moldova, care au primit echipamente de protecție și alte materiale când acestea cu greu se puteau găsi pe piețele internaționale. Iar în contextul crizei energetice, România din nou a sărit în ajutor Republicii Moldova, gazul livrat în octombrie ajutându-ne să menținem presiunea în sistem, pe fondul limitărilor volumelor de gaze cu care ne-am confruntat. De asemenea, datorită finalizării conductei de transport al gazelor naturale Iași - Ungheni - Chișinău, Republica Moldova va putea face pași importanți în asigurarea independenței şi securității energetice”, a menționat prim-ministrul Republicii Moldova. 

La rândul său, și premierul Ciucă a apreciat sprijinul acordat de Republica Moldova în lupta cu virsului SARS-Cov-2:„Am ținut să mulțumesc doamnei prim-ministru pentru sprijinul deosebit de apreciat acordat de echipele medicale din Republica Moldova în luna noiembrie în contextul unui val 4 violent al pandemiei de Covid-19.” 

 

 

ȘEDINTA COMUNA A GUVERNELOR REPUBLICII MOLDOVA SI ROMANIEI VA AVEA LOC LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2022.
Federatia de padel
BNRM