DISCURSUL PRIM-MINISTREI NATALIA GAVRILIȚA LA ȘEDINȚA DE BILANȚ A MINISTERELOR
Aug 08, 2022
Am convocat această ședință pentru a trece în revistă principalele realizări, dar și cele mai mari provocări cu care ne-am confruntat în primul an de mandat.
În trecut, multe Guverne au publicat rapoarte pe zeci și sute de pagini, pe care însă nimeni nu avea răgazul să le citească. De aceea, cred că este mai bine să discutăm în acest format - public și transparent - despre ce am făcut în acest an.
Anul trecut porneam cu speranța că vom reuși să construim împreună Moldova vremurilor bune, o țară în care să nu își mai aibă locul corupția, nedreptatea, sărăcia și frica față de ziua de mâine. Ne-am angajat, în egală măsură, să spunem întotdeauna adevărul. Iar realitatea este că a trecut unul din cei mai grei ani din istoria celor peste trei decenii de independență a țării noastre.
Deja loviți de efectele pandemiei Covid-19, am fost confruntați cu creșterea abruptă a prețurilor la energie și, de mai bine de cinci luni, trebuie să facem față și consecințelor războiului nedrept și nejustificat din vecinătatea noastră. Lumea de astăzi este foarte diferită de lumea de la momentul în care am preluat guvernarea.
Trebuie să spunem lucrurilor pe nume:mulți oameni o duc foarte greu la noi în țară. Iar noi avem pârghii limitate, din simplul motiv că multiplele crize cu care ne confruntăm sunt de natură globală și afectează până și cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, inclusiv țări cu mult mai bogate decât Republica Moldova.
Dar mai trebuie să spunem și că Guvernul a făcut tot posibilul - și uneori chiar și ceea ce părea imposibil - pentru a reduce impactul acestor provocări asupra cetățenilor noștri.
Atunci când prețurile la energie au crescut în toamna anului trecut, am venit cu un amplu pachet de compensare a facturilor majorate și am extins numărul beneficiarilor și cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului.
Atunci când agricultorii noștri s-au aflat în dificultate, am reușit să compensăm parțial prețul la motorină și am crescut cu 60% fondul de subvenționare.
Atunci când producătorii noștri au pierdut piețe de desfacere, am obținut creșterea cotelor de export către Uniunea Europeană pentru mai multe produse.
Atunci când vămile noastre erau sufocate de rânduri de sute de camioane, am lucrat foarte eficient cu Guvernul României și am luat măsuri pentru deblocarea situației.
Atunci când companiile și angajații din anumite sectoare au fost afectate de măsurile de protecție sanitară, am adoptat o serie de instrumente compensatorii, precum șomajul tehnic sau cel parțial, care pot fi aplicate și în condițiile unei crize.
Și în ciuda faptului că am fost nevoiți să acționăm mai degrabă ca niște pompieri care sting focuri izbucnite la tot pasul în jurul lor, am ținut foarte mult să așezăm țara noastră pe un drum bun și corect - așa cum le-am promis oamenilor. A fost un efort în echipă, împreună cu Președinta și Parlamentul.
Am reușit să pornim reforma în justiție, să deblocăm asistența externă și să demarăm ample proiecte de infrastructură și dezvoltare regională. Am pus la dispoziția satelor și orașelor noastre fonduri semnificativ mai mari decât în alți ani, de exemplu prin intermediul programului Satul European. Am ieftinit o serie de servicii publice, precum tariful pentru eliberarea actelor de identitate. Oamenii beneficiază de o gamă mai largă de medicamente compensate.
Totodată, am transformat statul într-un partener veritabil al mediului de afaceri. Prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului cuantumul granturilor pentru business-uri din Republica Moldova aproape că s-a triplat în acest an - până la 340 milioane lei.
Iar eforturile noastre au fost văzute și în afara țării. Obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană reflectă credibilitatea de care ne bucurăm după ani de izolare diplomatică. Știm cu toții că în absența unei astfel de credibilități nu ar fi fost posibil nici sprijinul acordat de Uniunea Europeană, de statele sale membre (cum ar fi România, Franța, Germania sau Polonia) sau de ceilalți parteneri de dezvoltare.
Țin să amintesc și faptul că la ședința comună pe care am organizat-o în echipă pentru prima dată în Republica Moldova, la Chișinău, la 11 februarie 2022, împreună cu Guvernul României, am relansat colaborarea care s-a dovedit a fi atât de necesară, cu proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri, iar rezultatele se văd în fiecare zi - cum ar fi reducerea tarifelor de roaming sau ajutorul oferit sub formă de păcură, benzină și motorină.
Nu suntem rupți de realitate. Am efectuat vizite în teritoriu, am avut chiar și o primă ședință a Guvernului în afara Chișinăului, la Bălți, și am vorbit deschis cu oamenii. Știm că prin măsurile pe care le-am dispus nu am putut lua cu totul povara facturilor mai mari sau a prețurilor crescute pentru bunuri de primă necesitate de pe umerii celor mai vulnerabili. Și știm că un prezent sumbru umbrește adesea speranța pentru ziua de mâine și un viitor mai bun. Ne așteaptă o iarnă grea cu multe încercări, pentru care ne pregătim încă de pe acum.
Mai este mult de lucru și de aceea nu ne-am dorit o abordare triumfalistă, în stilul vremurilor de altă dată, în care oficialii statului vorbeau în spațiul public doar despre realizări, în timp ce nereușitele erau trecute sub tăcere. Astăzi trebuie să tragem o linie și să vedem unde ne aflăm în fiecare domeniu de activitate, ca să vedem ce este de făcut în continuare, care sunt planurile asupra cărora lucrăm împreună.
În acest sens vom începe cu prezentarea succintă a activității ministerelor și să auzim de la fiecare veceprim-ministru și ministru personal care sunt lucrurile asupra cărora am muncit în acest an.
Gov.md