DESFĂȘURAREA CONSULTĂRILOR POLITICE INTERMINISTERIALE MOLDO-DANEZE

Data:
Nov 23, 2021

Directorii politici din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene Mihaela Manoli (cooperare bilaterală), Daniela Cujbă (integrare europeană) și Andrei Popov (cooperare multilaterală) au condus o nouă rundă de consultări interministeriale moldo-daneze cu delegația de la Ministerul Afacerilor Externe de la Copenhaga condusă de Christina Markus Lassen, director politic.

Discuțiile s-au axat pe o nouă evaluare a stadiului actual și perspectivelor de viitor ale relațiilor bilaterale dintre ambele state, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, situația regională, securitatea energetică, evoluțiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum și consolidarea sprijinului în cadrul structurilor europene.

A fost abordat subiectul integrării europene și cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic, partea daneză fiind interesată de evoluția implementării angajamentelor derivate din Acordul de Asociere. În context, au fost aduse aprecieri părții daneze pentru suportul și asistența oferită, inclusiv pentru recenta alocare a bugetului de 200 mii euro pentru programe de susținere a libertății presei în Republica Moldova și contracararea dezinformării, care vor fi implementate prin intermediul Fondului pentru Noua Democrație din Danemarca.

Diplomații au discutat și despre posibilitățile de intensificare a cooperării comercial-economice dintre ambele țări și organizarea unei misiuni a oamenilor de afaceri cu scopul de a dezvolta parteneriate reciproc avantajoase și a spori prezența investițiilor daneze în economia națională.

Directorul politic Christina Markus Lassen a confirmat deschiderea față de extinderea circuitului comercial între Republica Moldova și Regatul Danemarcei, identificarea noilor domenii de cooperare economică, extinderea cadrului juridic și cooperarea în domeniul educației.

 

 

 

 

 

 

 

DESFĂȘURAREA CONSULTĂRILOR POLITICE INTERMINISTERIALE MOLDO-DANEZE
Federatia de padel
BNRM