CONVORBIREA TELEFONICĂ A VICEPREMIERULUI NICU POPESCU CU MIRCEA GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO

Data:
Jan 10, 2022

10 ianuarie 2022, Chișinău – Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a purtat o conversație telefonică cu Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), având ca subiect situația de securitate în contextul ultimelor evoluții regionale.

Șeful diplomației de la Chișinău a subliniat că avem nevoie de o regiune stabilă, prin urmare Republica Moldova sprijină necesitatea dialogului cu privire la securitatea europeană și pledează pentru desfășurarea acestuia într-o atmosferă cât mai pașnică și constructivă.

În cazul dialogului Alianței cu Federația Rusă care trebuie să fie transparent, ministrul Nicu Popescu s-a pronunțat pentru discuții cuprinzătoare și incluzive referitoare la consolidarea securității europene, luându-se în considerare respectarea intereselor și îngrijorărilor tuturor statelor vizate, inclusiv al nostru.

„Dialogul Republicii Moldova cu NATO se desfășoară în cadrul setat de principiul constituțional de neutralitate, aspect ce nu înseamnă izolare și nu împiedică să dezvoltăm cooperarea în acele domenii care corespund intereselor noastre naționale. Doar poporul poate decide care sunt cele mai potrivite modalități de asigurare a securității și doar noi, pe interior, putem alege soluțiile necesare în conformitate cu voința poporului.” – a punctat ministrul Nicu Popescu.

De asemenea, în convorbire cu înaltul oficial NATO, vicepremierul Nicu Popescu a reiterat că neutralitatea Republicii Moldova trebuie și poate fi respectată prin retragerea forțelor ruse de pe teritoriul nostru.

„Am apreciat consultarea poziției țării noastre în legătură cu situația regională și reconfirmarea angajamentului Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, precum și sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării.” – a conchis ministrul Nicu Popescu.

Biroul de presă

Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

 

 

 

CONVORBIREA TELEFONICĂ A VICEPREMIERULUI NICU POPESCU CU MIRCEA GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO
Federatia de padel
BNRM