CONSULTĂRI POLITICE INTERMINISTERIALE MOLDO-UCRAINENE

Data:
Jan 31, 2022

31 ianuarie 2022, Kyiv – Astăzi a avut loc runda ordinară de consultări politice interministeriale moldo-ucrainene, la nivel de secretar de stat/viceministru de externe. Delegația MAEIE a fost condusă de către secretarul de stat Ruslan Bolbocean, iar delegația MAE al Ucrainei de către viceministrul afacerilor externe Mykola Tochytskyi. În cadrul consultărilor au fost discutate chestiunile prioritare de pe agenda relațiilor moldo-ucrainene, precum și perspectivele consolidării continue a parteneriatului bilateral în domeniile politic, comercial-economic și umanitar.

Cu referire la dezvoltarea dialogului politic, părțile au examinat posibilitatea efectuării unui schimb reciproc de vizite, inclusiv în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Ucraina, eveniment care va fi marcat la 10 martie 2022. De asemenea, cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii privind evoluțiile în dialogul cu Uniunea Europeană, în special realizarea de către Republica Moldova și Ucraina a agendelor lor europene.   

Interlocutorii au apreciat pozitiv caracterul intens al dialogului dintre țările noastre, inclusiv reluarea activității comisiilor și grupurilor de lucru sectoriale. În particular, au fost menționate ședințele pe problematica protecției râului Nistru, demarcării frontierei de stat, transportului, energeticii și educației. Totodată, părțile au confirmat disponibilitatea avansării și pe alte domenii de interes comun.

Pornind de la importanța intensificării schimburilor comerciale între cele două țări, a fost exprimat interesul în reluarea activității Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică.

Discutând pe marginea problematicii ce vizează securitatea regională, părțile au reconfirmat sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei, în limitele frontierelor lor recunoscute internațional. De asemenea, partea moldavă a apreciat rolul Ucrainei în procesul de reglementare transnistreană.

Șefii delegațiilor Ruslan Bolbocean și Mykola Tochytskyi au convenit asupra menținerii dialogului constant pe subiecte actuale de pe ordinea de zi a relațiilor moldo-ucrainene.

Biroul de presă

Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

 

CONSULTĂRI POLITICE INTERMINISTERIALE MOLDO-UCRAINENE
Federatia de padel
BNRM