ADMINISTRATORII A DOUĂ COMPANII – CONDAMNAȚI PENTRU CONTRABANDĂ CU MIEZ DE NUCĂ DIN MOLDOVA ÎN TURCIA

Data:
Mar 02, 2023

Administratorii a două companii – condamnați pentru contrabandă cu miez de nucă din Moldova în Turcia, în valoare de peste 57 milioane lei, prin folosirea contractelor fictive cu furnizorii de marfă.

Urmare a  trimiterii în judecată de către procurorul PCCOCS, în 2017, a unui dosar de contrabandă cu miez de nucă în valoare de peste 57 milioane lei, comisă în 2013-2014, Judecătoria Hâncești i-a condamnat pe administratorii a două companii din Chișinău.

Potrivit datelor din dosarul penal, la exportarea mărfii au fost prezentate certificate care ulterior s-au dovedit a fi false. Menționăm, certificatele în discuție au stat la baza indicării Moldovei ca și stat de origine a nucilor exportate pentru cumpărătorii din Turcia.

Totodată, în 2015 au fost exportate cantități de miez de nucă și prin folosirea frauduloasă a ștampilelor altei companii. În context, unul din cei doi administratori a obținut actele acesteia prin înșelăciune, în timpul unei comunicări de afaceri cu administratorul păgubit care le avea cu el, de a cărui încredere a profitat.

Probele administrate de autoritățile de investigație și prezentate de procurorul PCCOCS în instanța de judecată au demonstrat vinovăția ambilor administratori. Aceasta a dus la condamnarea primului administrator cu suspendarea parțială a pedepsei și executarea reală a 2,6 ani închisoare. În ceea ce-l privește pe al doilea administrator, acesta urmează să execute pedeapsa cu închisoarea pentru 1,6 ani. Totodată, la solicitarea procurorului, instanța de judecată a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii obiectului contrabandei, în sumă de peste 57 milioane lei. Această sumă de bani urmează să fie încasată de la cei doi inculpați și de la persoana juridică, în mod solidar.

Până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești, inculpații din dosar se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

ADMINISTRATORII A DOUĂ COMPANII – CONDAMNAȚI PENTRU CONTRABANDĂ CU MIEZ DE NUCĂ DIN MOLDOVA ÎN TURCIA
Federatia de padel
BNRM