3 SPITALE MUNICIPALE VOR FI REABILITATE

Data:
Jan 21, 2022

3 spitale municipale vor fi reabilitate în cadrul Proiectului “Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, inițiat de Primăria municipiului Chișinău. 

Pentru aceste lucrări vor fi cheltuiți circa 145 de milioane de lei.

Este vorba de:

- IMSP ”V. Ignatenco” 

- IMSP SCM ”Sfânta Treime”  

- IMSP SCM nr.1

Câștigătoare în urma licitație internaționale organizată, a fost desemnată Compania „Amina & S Services” din Azerbaidjan, astăzi a fost semnat contractul.

Lucrările de intervenție din partea antreprenorilor se vor desfășura pe parcursul a 18 luni și constau în măsuri de izolare exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol);înlocuirea tâmplăriei;instalarea sistemelor de ventilație cu recuperarea căldurii;înlocuirea sistemelor termice;instalarea rețelei de iluminat interior pe bază de LED-uri;sisteme de contorizare inteligentă, restabilirea rețelelor inginerești. 

Vor fi aplicate tehnologii de ultimă generație în materie de energie verde care vor diminua esențial emisiile nocive pe fiecare din instituții.

Desfășurarea lucrărilor de reabilitare nu va afecta programul de lucru și activitatea instituțiilor beneficiare. 

Este vorba de ultimul lot din cadrul Proiectului “Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, în total fiind termoizolate 23 de instituții sociale.

Implementarea proiectului a început doi ani în urmă, fiind renovate și eficientizate energetic 6 grădinițe din Chișinău și 14 licee.

La toate obiectivele, lucrările de reparație care au început vor fi finalizate în vara anului curent. 

Valoarea totală a Proiectului este de peste 500 milioane de lei şi este implementat de Primăria municipiului Chișinău, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare:BERD, BEI și Fondul pentru energie E5P (State donatoare- UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă).

În afara proiectului, Primăria Chișinău termoizolează toate instituțiile de educație care sunt reparate capital în ultima perioadă, totodată contribuim la cofinanțarea acestor proiecte la instituțiile educaționale inițiate de administrațiile liceelor și grădinițelor. 

În total în ultimii doi ani, alte circa 30 de instituții educaționale au fost izolate termic din surse bugetare municipale. 

La fel, în cele peste 250 de instituții educaționale au fost executate lucrări privind conservarea energiei termice prin schimbarea tâmplăriilor.

Toate clădirile care urmează să fie reabilitate sau care vor fi construite, vor fi eficientizate energetic.

 

 

3 SPITALE MUNICIPALE VOR FI REABILITATE
Federatia de padel
BNRM