3 BLOCURI MULTIETAJATE DIN CHIȘINĂU VOR TRECE LA UN SISTEM DE ÎNCĂLZIRE CENTRALIZATĂ MAI EFICIENT, CU SPRIJINUL PNUD

Data:
Feb 02, 2022

Sistemul de distribuție pe orizontală ar putea genera economii la încălzire și apă caldă de până la 30%.

Sistemul de termoficare din trei blocuri de locuințe din Chișinău urmează să fie modernizat anul acesta. Astfel, distribuția verticală a energiei termice va fi schimbată cu cea orizontală, care este mult mai eficientă. Proiectul-pilot este susținut de PNUD Moldova și Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și implementat de Green City Lab Moldova și S.A. Termoelectrica.

Datorită noului sistem de distribuție, proprietarii apartamentelor vor avea posibilitatea de a conecta, deconecta și regla nivelul temperaturii, în funcție de necesitate. Ei vor avea contract trilateral cu gestionarul fondului locativ și cu furnizorul de energie termică, iar consumul va fi monitorizat de contoare individuale. Noul sistem va fi folosit și pentru distribuția centralizată a apei calde. Măsurile implementate vor genera economii la facturi de până la 30%.

Majoritatea blocurilor locative din Chișinău, conectate la sistemul de termoficare, au un sistem de distribuție internă a energiei termice pe verticală, cu un termen de exploatare de peste 40 de ani. Acesta a fost proiectat încă în perioada sovietică și nu corespunde standardelor de eficiență energetică. Sistemul vertical nu oferă posibilitatea de a seta nivelul de căldură dorit, iar facturile sunt emise în baza consumului comun înregistrat la nivel de branșament. Achitarea se face prin intermediul gestionarilor fondului locativ, care divizează suma totală la numărul de consumatori individuali, în funcție de câteva criterii, unul din acesta fiind suprafața apartamentului.

În cele trei blocuri de locuințe selectate pentru proiectul-pilot, mulți locatari s-au deconectat de la serviciul centralizat de livrare a apei calde. Ei își pregătesc apa caldă menajeră cu boilere electrice, care este o opțiune mult mai scumpă și nu e eficientă din punct de vedere energetic.

Acum, ei vor beneficia de un serviciu calitativ de livrare a apei calde din sistemul de termoficare, care este mai ieftin decât utilizarea centralelor sau boilerelor electrice. Fiecare apartament va avea contor separat pentru energia termică și apa caldă, iar facturile se vor emite în funcție de consumul individual efectiv.

Clădirile incluse în proiectul-pilot au fost selectate în baza la mai multe criterii tehnice și juridice, inclusiv acordul a peste 50% dintre locatari de a se conecta la noul sistem. În aceste clădiri sunt în total 178 de apartamente. Două dintre imobile sunt situate pe strada Milescu-Spătaru, iar unul – pe strada Calea Ieșilor.

S.A. Termoelectrica, care este cel mai mare furnizor de energie termică din Moldova, va asigura proiectarea și instalarea punctelor de încălzire individuale pentru fiecare clădire, precum și modernizarea infrastructurii de distribuție. Locuitorii care se vor conecta la noul sistem de distribuție vor fi eligibili pentru a primi suport financiar prin contracte de performanță energetică. Acest tip de contracte oferă consumatorilor posibilitatea să ramburseze investițiile pentru schimbarea sistemului din economiile la facturile la energie termică și apă caldă din următorii șase ani.

Contribuțiile planificate pentru acest proiect-pilot sunt de aproximativ 90 mii USD din partea PNUD Moldova și GEF și de circa 200 mii USD din partea Termoelectrica. Noul sistem va fi funcțional începând cu următorul sezon de încălzire. Proiectul-pilot lansat în cele trei blocuri va fi ulterior replicat și pentru alte clădiri. 

Sistemul de distribuție orizontal poate fi aplicat în peste 80% dintre blocurile multietajate din țară conectate la sistemul de încălzire centralizat. Peste 70% dintre blocurile multietajate din Chișinău au performanță energetică redusă, iar pierderile de energie reprezintă până la 50% din consumul total de căldură.

PNUD Moldova

 

3 BLOCURI MULTIETAJATE DIN CHIȘINĂU VOR TRECE LA UN SISTEM DE ÎNCĂLZIRE CENTRALIZATĂ MAI EFICIENT, CU SPRIJINUL PNUD
Federatia de padel
BNRM