ISTORII DE SUCCES:COLECTOARE SOLARE INSTALATE LA SPITALUL "SF NTUL ARHANGHEL MIHAIL"DIN MUNICIPIUL CHIȘINĂU
Jan 05, 2022
Istorii de succes: Colectoare solare instalate la Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail” din municipiul Chișinău.
05 ianuarie, Chișinău. Spitalul „Sfântul Arhanghel Mihail” din Chișinău tratează anual aproximativ 14 mii de pacienți, motiv pentru care serviciile prestate de instituția medico-sanitară sunt extrem de importante pentru cetățenii Republicii Moldova.
Pentru a eficientiza consumul de energie electrică și pentru a asigura confort pacienților și colaboratorilor, în cadrul spitalului a fost implementat un sistem de generare a energiei electrice, bazat pe energia solară. Acest sistem include 36 de panouri solare cu 20 de tuburi de date fiecare. Suprafața totală activă a panourilor solare este de 57,60 de metri pătrați. Panourile solare sunt fixate pe acoperișul blocului prin intermediul a 6 construcții metalice masive, rezistente la rafale puternice de vânt și la acțiunea unui strat gros de zăpadă. Panourile solare sunt conectate prin țevi de cupru bine izolate termic. Utilajul instalației termice este amplasat în centrala termică solară din subsolul blocului chirurgical.
„Este un proiect foarte eficient, foarte bun și foarte benefic pentru instituția noastră. Suma investiției pentru acest proiect este de 4 milioane 600 de mii de lei, dintre care 3 milioane a fost suportul Agenției pentru Eficiență Energetică sau fondului de eficiență energetică și în rest, sumele financiare au fost folosite din contul instituției noastre. În urma analizei specialiștilor, colaboratorilor și colegilor noștri deja putem menționa că acesta este un proiect foarte bun și va aduce economii chiar și financiare instituției noastre.”, a menționat Ion Matei, vicedirectorul spitalului „Sfântul Arhanghel Mihail”, municipiul Chișinău:
Vedeți link-ul de mai jos, pentru accesare video:
Menționăm, că AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.
Cu respect,
Serviciul informare și comunicare cu mass-media
Agenția pentru Eficiență Energetică.