CIRCA 18 MII DE LOCUITORI DIN RAIONUL FĂLEȘTI BENEFICIAZĂ DE SERVICIILE POLIȚIEI COMUNITARE, DUPĂ CE UN NOU SECTOR DE POLIȚIE A FOST INAUGURAT LA EGOROVCA
Dec 10, 2021
Circa 18 mii de locuitori din raionul Fălești beneficiază de serviciile poliției comunitare, după ce un nou sector de poliție a fost inaugurat la Egorovca.
Locuitorii a 20 localități din raionul Fălești beneficiază de serviciile poliției într-un spațiu prietenos și accesibil, după modernizarea sectorului de poliție nr. 4 din Egorovca, efectuată cu sprijinul Guvernului SUA și PNUD.
Clădirea, situată la drumul central din localitate și traseul național R16 Chișinău – Fălești, are un spațiu de peste 270 de metri pătrați și este amenajată conform principiilor activității polițienești comunitare. Aceasta este accesibilă pentru toți beneficiarii, inclusiv persoane cu dizabilități și în etate, dispune de o sală multifuncțională, destinată activităților comunitare și întâlnirilor de informare ale cetățenilor. În același timp, sunt asigurate condiții adecvate de lucru pentru cei 10 angajați, clădirea fiind dotată cu bucătărie, duș, vestiar, etc. Atât în interiorul, cât și în preajma sectorului de poliție, sunt spații de joacă pentru copii.
„Dragi colegi, polițiști, acum aveți condiții moderne de lucru, un sediu prietenos pentru cetățeni, vizibil și ușor accesibil. Asta implică și mai multă responsabilitate, serviciile polițienești pe care le oferiți trebuie să devină și mai calitative, să reacționați la orice nevoie a cetățeanului în timpul cel mai util”, a declarat Ana Revenco, Ministra Afacerilor Interne, prezentă la evenimentul de inaugurare a sectorului de poliție.
Cu susținerea Guvernului SUA și PNUD, angajații sectorului de poliție au fost instruiți să înțeleagă și să aplice mai bine conceptul de poliție comunitară, care presupune capacități sporite de comunicare, infrastructură mai prietenoasă și accesibilă, precum și o abordare mai strategică de prevenire a criminalității.
Programul de instruire a inclus module precum: criminologia și prevenirea infracționalității, instrumente și metode utilizate în activitatea polițienească comunitară, metode de identificare și de soluționare a problemelor de siguranță etc.
„Scopul poliției comunitare este de a răspunde necesităților oamenilor, în baza unui parteneriat care reflectă nevoile acestora. Acest lucru este important, deoarece poliția este una dintre instituțiile principale ale statului cu care cetățenii interacționează permanent. Este esențial ca într-un stat puternic și democratic să construim relații constructive, respectuoase între cetățeni și poliția care îi protejează”, a spus Jim Kulikowski, Coordonator al Asistenței SUA pentru Europa și Eurasia, Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al SUA.
Implementarea conceptului de poliție comunitară contribuie și la realizarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 16, „Promovarea societăților pașnice și incluzive pentru dezvoltare durabilă, asigurarea accesului la justiție pentru toți și construirea instituțiilor eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile”.
„Prin proximitatea de cetățean și comunitate, Poliția este una dintre primele instituții ale statului, care intervine în diverse situații. Modernizarea Poliției și dezvoltarea capacităților acesteia de a implica comunitățile este esențială pentru asigurarea siguranței, securității și bunăstării oamenilor”, a afirmat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Poliția Republicii Moldova are o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite ale Americii și PNUD, care are drept obiectiv să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din Republica Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție.
Anterior, cu sprijinul PNUD și SUA au fost renovate și reorganizate alte trei sectoare de poliție din țară – nr. 3 din sectorul Buiucani al mun. Chișinău (2017), nr. 1 din or. Sîngerei (2018) și nr. 1 din Cahul (2021).